Як обіцяв – про український X-Factor

831

Колись я зачепив тему “Україна має талант“, яка виявилась популярною в народі, і я (не скажу, що без інтересу) продовжив спостерігати за розвитком ситуації та слідкувати за подіями.

Потім СТБ перейшов на тему x-фактора і перетягнув за собою всі недоліки попереднього шоу. Зрозуміло, що такі передачі діють за ліцензією, де визначені основні принципи проведення, але все ж організатори в кожній країні напевно мають достатньо свободи, щоб зробити все з більшим розумом.

Що ж мені сподобалось і не сподобалось на нашому ікс-факторі?


Сподобались конкурсанти. І не лише прямоефірні учасники – багато з тих, кого взяли з самого початку співають набагато краще тих тухлих зірок, яких нам постійно підносять на телебаченні (мій коханий Поплавський, як ви розумієте – це зовсім окрема тема 🙂 ). Мені навіть Зотова, коли співала “стоят девченки, стоят в сторонке”, сподобалась. Це все талановиті, цікаві люди. Бажаю їм мати можливість самовиразитись і отримати від цього не лише моральне задоволення.

Систему голосування на х-факторі не зміниш і приницпово нового тут нічого не застосуєш. Контролювати зовні підрахунок голосів глядачів есемесками та дзвінками неможливо, і доводиться вірити організаторам на слово. Тому і надалі будуть підозри та скандали.
Абсолютно ідіотичним видається правило надавати журі право відбирати одного з двох учасників вже на фінальній стадії – просто не вкладається в голову. Це ж пряма дорога до того, щоб випхати більш сильного (я вже не кажу про цілком зайве формальне опитування тих членів журі, чиї представники на сцені в даний момент). Що і продемонстрували на прикладі Кривошапка.
Ну, але якщо вже дієте за такими правилами, то не змінюйте їх по ходу програми – не залишайте програвших учасників, бо так захотілося напівоголеній Марченко, не повертайте Кривошапка, бо так захотіли в Інтернеті. Це меганесправедливо до інших конкурсантів.

Тепер невеличка фантазія: мені здалося, що на останніх випусках (а може й раніше) у співаків склався кооператив – “сім”я”, де вони домовились, що незважаючи на те, хто переміг, виграшну суму вони розділять між собою. Тому так легко і весело провели фінал Марія Рак та Олександр Кузнєцов. Це вже несправедливо по відношенню до глядачів, які самовіддано витрачали свої кошти на смс.

Про Кузнєцова зараз в Інтернеті купа інформації – що, мовляв, він не такий бідненький, як малювалося в передачі, що він їздить на джипі своєї подруги, батьки якої – якісь там високі податківці… тощо… Звісно, що коли є можливість організувати масоване голосування – це хороша інвестиція…
Я б запропонував організаторам подібних передач спробувати не відбирати тих, хто прийде, а самим поїздити по будинках творчості, консерваторіям, а може й інтернатам, і пошукати там таланти. Чим не варіант для талант-шоу?

Ну, а коли в шоу, в якому наголошується, що тут співають вживу в прямому ефірі, а деякі запрошені співаки та учасники (хай хоч і з піснями поза конкурсом) починають гнати під фанеру – це просто огидно.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Впишіть своє ім'я