Бездумне протистояння епідемії

1042

Чотири висновки щодо свинячого грипу у Львові (Західній Україні)
пункт 3.

Які передумови виникнення епідемії? Понижений імунітет людей…
Фізичний стан організму, харчування, медичне обслуговування…

Яке здоров”я може бути в дітей, якщо фізкультура не розглядається, як обов”язковий, життєвоважливий предмет? Можна не знати фізики чи в якому році народився Шевченко, але треба робити фіззарядку п”ять-десять хвилин на день і мати добряче фізичне навантаження два-три рази на тиждень. В комплексі – загартовування. Якщо в людини нема здоров”я,  безкорисними стають знання про закони природи та історичні факти.
На цьому тлі згадуються репресії стосовно фізкультури після новин про те, як на фізкультурі вмер якийсь ученик. Ну, так це лише свідчить про його низький рівень здоров”я та лікарського нагляду. Таким же чином він міг вмерти, біжучи за тролейбусом. То треба на державному рівні обмежувати швидкість тролейбусів?
Чому з гарячої руки високого чиновника відміняються нормативи і не вводять нові стимулюючі програми, не проводять популяризацію фізичної культури та загартовування? Тому, що легше щось заборонити та декому пригрозити, роблячи занепокоєний вигляд, але час присвятити політичним розборкам та фінансовим маніпуляціям, а самим лікувати рак та пухлини в Німеччині (CyberKnife).
Донедавна всі діти знали, де знаходиться найближчий комп”ютерний клуб, але ніхто не був в курсі, де знаходиться якась спортивна секція. Зараз всі вже сидять перед домашніми комп”ютерами і гроблять здоров”я, граючись в ігри та блукаючи Інтернетом. Спортивні майданчики та басейни держава перетворила для нас на політичні майдани та телевізійні шоу. Ми – відеоприставки… мізки, підключені до всесвітньої мережі та телеефіру.
Ослаблений, розніжений організм вилазить на осінній холод з оголеним пузом, відкритими “ляжками”, з резиновими “кєдами” на ногах – привіт, свинячий грип.

Кажуть – ми є тим, що ми їмо. Якість того, що потрапляє в наші шлунки, прямо впливає на стан здоров”я. Якою буде людина, що їсть хімічні чіпси чи сміттєві сухарики замість повноцінного обіду? Яким буде імунітет в того, хто через безсовісну рекламу призвичаївся до пивної сечі?
Шлях до здоров”я лежить через нормальне, збалансоване, вітамінне, регулярне харчування. На жаль, це теж сильно залежить від фінансового стану людей.

Всі знають, що в першу чергу профілактика захворювань, а не лікування, знімає глобальну проблему. В якому стані у нас медицина (і освіта взагалі)? А що казати, як навіть чільники СБУ у нас з підробленими дипломами?
Йдеш до лікаря і остерігаєшся, щоб не підхопити якоїсь нової хвороби – не те, що вилікуватись… Зараз деякі лікарі не знають, чим відрізняється вірус від бактерії, і, відповідно, як потрібно лікувати.
Реформа медицини застрягла навіть на словах – лікарі викручуються, як можуть, самотужки…

Всі розуміють, що статистика грипозних захворювань, то “фількіна” грамота. Що усілякі державні закупівлі обладнання та препаратів – то привід увірвати бабло. Всі знають, що безгосподарність, непрофесійність, корупція, вимагання у нас чиновникам сходять з рук. Тому просто неможливо не панікувати, коли людям загрожує щось невідоме та смертельне, а ті, хто має за цим слідкувати, попереджувати та нейтралізувати – невігласи та злочинці, які ні за що не відповідають.

Здавалося б зараз інформаційне поле дає привід для того, щоб держава зробила кілька чітких та впевнених кроків – відверто розповіла про стан речей; сказала, що вона буде робити, щоб подолати хворобу та паніку,  а також фахово проконсультувала, як себе вести громадянам. Відповідь на перше питання ніхто не отримає – це вже зрозуміло. Друге питання – улюблений коник Тимошенко: без розбалакувань про те, скільки грошей буде виділено, та як держава буде боротися з аптеками, не обходиться жоден випуск новин. Але найдивовижніше, що нічого не діє! Ліки в дефіциті, масок нема. І це вже тиждень пройшов!
Тобто, де гроші? Не вірю, що якби гроші не осіли в чиємусь чиновницькому (політичному) рилі, то ніхто би не рив землю, щоб такі гроші освоїти. Та дайте підприємцю сто тисяч, то він маски з Китаю за день привезе чи організує цех з пошиття масок, де буде працювати ціле село. І проблеми не буде за лічені дні.
Як треба себе вести при епідемії – у наступному пості.

3 КОМЕНТАРІ

  1. Янукович: Мы посылаем в Китай самолет, который должен привезти в Украину 20 млн повязок

    Янукович читає мій блог? 🙂

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Впишіть своє ім'я