Євробачення 2009 (друга частина)

1087

Другий півфінал (майже як і перший) знову розпочався веселою фантасмагорією на російську тематику під мотиви відомих європейських пісень та вересками напрочуд несимпатичної Водянової та хтивого Малахова.

1. Хорватія. Дуже непоганий вступ. Хлопець співав повільну, романтичну пісню, а дівчата млосно звивались і підспівували. Всі були у чорному.
Раптом одна з дівчат зняла чорний балахон і стала “ангеликом” у білому платті. От було б цікаво, якби кожен з них так до кінця пісні став білим (продаю ідею), але все змінилося на гірше – ангелик почав неприємно вити. Для чого? Зіпсувала враження від непоганої пісні.

2. Ірландія. Нуднуватий жіночий рок-ансамбль з емо-закосом. Хоча сама пісня вийшла цілком нормальна.

3. Виступ Латвії нагадав СуперЦигана – такий же номер з якогось мюзиклу (тільки тепер – джазо-поп-роковий). Соліст одягнувся і себе вів так, що я думав – пора викликати санітарів. Добре, що глядачі його пожаліли і не пустили у фінал. Цілком можливо, що у фіналі він би кинувся у зал і почав гризти публіку.

4. За Сербію виступав якийсь Трахтенберг з жовтою і пухнастою, як у кульбаби, шевелюрою. З ним був  чорт з червоним баяном і підтанцьовка у білому. Не побоялись співати своєю мовою і напевно поплатились за це (не пройшовши далі), бо пісня вдалася досить енергійна, ритмічна і прикольна.

5. Польща другий рік присилає на Євробачення білу Вітні Г”юстон (чи Мераю Керрі – ну, це неважливо). Прекрасні, академічні виступи, як на мене… з хорошими голосами… Але Європі не сподобались. Та і візуально нічого цікавого не показали…

6. Норвегія. Може нічого не писати? Ви вже й так в курсі…
Безпосередній, милий хлопчик, з блискучими очима і блискучою посмішкою… Співав простеньку пісеньку про дівчинку і казку. Допомагав собі скрипочкою і смичком з обірваною волосиною (насправді, було видно, що скрипка звучить у фонограмі).
Щоб пісня не набридла своєю простотою, потім вийшли дві фіалкові бек-вокалістки і прекрасно підтримали спів.
Поруч стрибали три брата-акробата. Спочатку це видалося не дуже доречним, бо стало попахувати цирком, але вони добре вписувалися в ритм і демонстрували класну пластику.
Напевно народу трохи набридли симпатичні дівчатка, рок-хлопці та скажені драйвогенератори – норвежець (родом з Білорусі) виступив на ура.

7. За Кіпр виступала Метакса. Не вистачило Метаксі градусів, щоб вплинути на публіку. Не зрозумів, що в пісні було гірше – чи бек-вокал, чи в Метакси слух, чи в Метакси голос. Але явно щось звучало некультурно.

8. Словаччина виставила дівчинку і хлопця, що дуже драматично, на підвищених тонах, вищали про щось болюче. За ними ходив здоровий мужик і ґвалтував на собі віолончель.

9. Данія. Дуже непоганий виступ. Хлопець має хороший голос і зовнішність. Смішно мружився, коли брав складні ноти і широко ставив ноги, наче з-під нього висмикнули коня. Слава богу, обійшлося без білих блискучих штанців.
Бек-вокал вписувався паскудно… У виступі не було якоїсь родзинки (якщо не зважати на широко розставлені ноги)…

10. Словенія. Кілька чоловіків ґвалтували скрипки та віолончель. Потім до них додалася солістка, яка почала ґвалтувати свої голосові зв”язки. Дівчинку, при цьому, довго (більшу частину виступу) ховали за ширмою.  Що це за фішка? Не зрозумів (Європа теж).

11. Угорщину переплюнула лише Болгарія. Цілковита дурня. Самець-папужка намагався співати, кілька шмар намагались танцювати, бек-вокал жив своїм життям – сміхота та й годі.

12. Азербайджан запам”ятався піснею, що може стати хітом на курортах Європи. Але саме виконання, як на мене, було далеко не ідеальним.
Дівчинка на вигляд – просто пупсік. Струнка фігурка, довгі ніжки, густе чорне волосся, а личко просто божествене, з величезними по-східному прекрасними очима. Рухалась вона, треба сказати, незграбно і вульгарно, а добре співала лише приспів, але такому пупсіку можна пробачити все.
Біля неї крутився дядько, який скидався на добряче захмелілого гостя якогось весілля. Він смішно кривлявся, вихилявся, як міг, на всі сторони, бігав і співав недоладно, але враження від пупсіка вже ніщо не могло зіпсувати.

13. Греція замість співати пісню вирішила провести тренування фітнес-групи. Самець у білих штанях крутив глядачам дульки і смішно підгинав ноги, як дитина, що сильно хоче пісяти. Інколи він ставав у позу, яка нагадувала бойову стійку магів у Гаррі Поттері, тільки без чарівної палички. Не знаю, яка чарівна паличка допомогла самцю не тільки вийти у фінал, а й зайняти досить високе місце у конкурсі. Його співу взагалі не було чути – все робив бек-вокал. Доведеться змиритися з версією, що є й чоловіки-пупсіки.

14. Литва подумала, що всі забули про Фредді Мерк”юрі  і забацала початок з “Ві ар зе чемпіонз”. А потім закосила під Білана. Погодьтесь. Пісня слабенька. Виконавець – так собі… У такому капелюсі Євробачення не виграєш.

15. Молдова. Ох, і страшнувата молдаванка – що лицем, що ногами… Але з таким запалом заспівала – молодець! І хлопці танцювали в кращих традиціях радянських молдавських ансамблів. Мені сподобалось. Молдова може пишатись таким виступом (молдавською мовою).

16. Албанія. Напевно, один з найдивніших виступів. Дівчинка – просто дійсно дівчинка: з коротким платтячком-пачкою, з кучеряшками, з дитячим обличчям та дитячою моторикою (просився ще пишний бант на голову). Співала досить впевнено, цікавим голосом, витягувала непрості нотки. Дуже прикольно робила пальчиком “Ноу, ноу..”… А ноги… ну, напевно, найкращі ноги на цьому Євробаченні…
З нею танцювали (якщо це можна так назвати) два карлики-акробати та зелений Іхтіандр (якого всі чомусь називали Фантомасом). Ця трійця так химерно виглядала і вела себе, що важко було зрозуміти, на користь номеру це йде чи ні. Але, принаймні, запам”яталося… А мені сподобалося…

17. Україна. Енергійна пісня (вкотре хочем взяти запалом). Лобода виглядала лінивою, замученою, а з такими губиськами – вульгарною. За гуркотом музики та бек-вокалом не дуже-то й було її чути, незважаючи на крик. Накачені хлопці вдало вписалися у сцену, але чому їх вдягнули у римські костюмчики? Епізод з барабанами непоганий, але до чого там українські прапори? Ритм пісні не супроводжувався візуальними змінами – що вступ, що приспів – все однаково. Постановникам номеру – жирна двійка.

18. Естонія. І на контрасті – нате вам: жодних стрибучих енерджайзерів з цирку, без крику, без агресивних прожекторів та гуркоту – чудовий, магічний виступ прибалтійських дівчат. Солістка має прекрасний, чистий голос, і вдало ним розпоряджалася. Вчасно посміхалась, правильно нахиляла голову – видно, що попрацював якийсь сценічний консультант. Підспівували їй дві дівчинки – теж дуже стильно, гарно і з якимсь магнетизмом… Взагалі, у скандинавів дуже хороші бек-вокали вийшли.
Слухаючи пісню, можна було уявити, як п”єш якийсь прохолодний напій, що з кожним ковтком насичує тебе внутрішньою приємною енергією, яка розтікається тілом. Коли вже здавалося б, напився, відчуваєш новий присмак, а за ним розкривається ще новий смаковий букет. Особливим кайфом було слухати естонські слова – самі звуки дуже вдало поєднувались і чергувались у пісні (байдуже, що там було у змісті).
Естонія заслуговувала увійти в трійку кращих на конкурсі (чи навіть перемогти), але й шосте місце для такого не дуже євробаченського номеру – великий успіх.

19. Нідерланди винайшли машину часу і виписали з минулого століття естрадний ансамбль підстаркуватих фраєрів. До купи їм поставили потворних жінок, а на найпотворнішу – Міс Пігі – повісили діджейську установку. Трохи краще за Угорщину.

про фінал
підсумки

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Впишіть своє ім'я