Євробачення 2009 (перша частина)

1348

У попередньому пості я написав про те, що Росія вирішила вишибати клин клином: осучаснила, перевела у гротеск стереотипи про країну – накормила Європу ведмедями, балалайками, матрьошками, снігом та гігантоманією.
І тільки я подумав, що не вистачає ще “водки” – гоп! – з”явились ведучі: топ-модель Водянова і Малахов.

Водянова, МалаховЦі голубочки прекрасно доповнили список стереотипів.
Водянова мала такий запухлий та виснажений вигляд, наче її напередодні викрали самогоноторговці і місяць тримали на пляшці. Такій запухлості та хворобливості (хто її вдягав і робив макіяж?!), очевидь, сприяла і алергія на Малахова, який, як кобельок, що має звичку ґвалтувати ногу своєї господині, постійно тулився до партнерки і щось істерично повискував у мікрофон…
Можливо цей дует і вносив якесь пожвавлення у відеоряд, але постійно напрошувалося питання: невже нічого кращого не знайшли?
На щастя, у фіналі їх змінили Алсу та Ургант.

Чим був добрий вступ – він тривав недовго.

Далі я пройдуся по учасниках півфіналів, але ви зважайте на те, що я – чоловік, і більше позитивних відгуків отримають саме учасниці (не налітайте за певну упередженість).

1. Монтенегро… або у перекладі українською – Чорногорія.
Сексуальна монтенегрочка виганяла зі свого життя якогось хлопця, і мені це не сподобалось. Якось, знаєте, екстраполюєш на себе… Хоча і фігурка, і личко, і голос…  але не вразила…

2. Чехія напевно взагалі не в курсі, що десь відбуваються конкурси Євробачення, і хтось виступає від її імені.
Придуркуватий виступ СуперЦигана добре пасував би до якогось сучасного циганського мюзиклу у якості другорядного епізоду. Але на Євробаченні це був не просто неформат, а СуперНеформат.

3. Від Бельгії виступав наслідувач Елвіса Преслі. Елвіс в його виконанні здався імпотентом, а рок-н-рол – монотонним бухтінням ткацького верстату.
Після трьох виступів стало неймовірно гидко на душі… Взагалі стало страшно за загальне враження від конкурсу…

4. Білорусь… Виступав колишній кавеенщик. Досить непогано відспівав. Стало трошки легше. Але білі штанці і гламурний вигляд для рокової (хоч і легкої) пісні не личать. Співак стояв, а поруч на чиюсь фігуру накинули шмату і обдували вітром. Ну і?..
Візуальна частина підвела.

5. Швеція вирішила здивувати оперною дівою (пам”ятаєте фільм “П”ятий елемент”?). Як на мене, та шведська жінка, що чомусь дуже схожа на чоловіка (чи не кастрат, бува?), фантастично відспівала неймовірні ноти. Я вперше дивився з цікавістю і захопленням. Але невдалий варіант з супроводом у вигляді траурних тіток, одягнутих у секонд-хенд часів Полтавської битви, все псував.

6. Вірменія, використовуючи національні теми в костюмах, сміливо одягнула панчохи на ноги і оголила  їх. Це стосувалося танцівниць, а співачки поєднали традиційний спів і музику з сучасною обробкою. Досить гарно вийшло, стильно. Але самі виконавиці були не надто привабливими і співали дуже агресивно – я таких боюсь.

7. Андора представила нудний жіночий ансамбль з гіпнотичним приспівом:
– А-а-а… а… а… ай…

8. Швейцарія представила нудний чоловічий ансамбль, виконавці якого рухались у два рази енергійніше, ніж того вимагала пісня. А якби соліста вдягнули в спортивний костюм і кепочку, то дістали би типового гопніка.

9. Туреччина врешті розбудила глядачів енергійною піснею, що добре котувалася би на конкурсі кричалок для футбольних фанатів. Солістка потішила кількома па з танців живота і сексуальними ямочками на попереку. Пісня за складністю – з розряду нашої “Зібен, зібен, ай-лю-лю”, і з не менш глибоким приспівом “Дум, тек, тек”.
Бек-вокал співав на порядок краще.

10. За Ізраїль виступали дві тітоньки, що переживали за мир у всьому світі. Розумію – тема злободенна, і спів досить якісний, але номер стандартний.

11. Болгарія.  Не думав, що в Болгарії у пошані котячі концерти. Вищання, виття, ричання, одягнутих в середньовічні обноски папужкових кольорів людей, часом нагадували березневі котячі весілля, а часом – хор заіржавілих, незмащених дверей. Болгарія зґвалтувала мою душу і нагадила туди чимось вкрай смердючим.
Думаю, для таких виступів варто би було позичити червоні кнопки з передачі “країна має талант”.

12. Ісландія… Вау-у-у-у… Ой, дякую, Ісландія, за цей порятунок…
Дуже приваблива дівчинка, з якимсь бузковим кольором очей, з прекрасним голосом, одразу зачарувала слухачів і з перших нот заслужила схвальні вигуки із залу. Пісня була чудова, у бек-вокалі брав участь минулорічний учасник Євробачення за Ісландію, а по сцені літали хмарки та плавали стилізовані дельфіни. Ух, красота…
Виступ був настільки щирий та емоційний, що хотілося впасти до ніг співачки і на її питання: “Чи це правда?” сказати: ага – все, що хочеш…
Єдине, що трі-і-ішечки псувало враження – забагато гуркоту у музичному супроводі (віолончельку варто би було стишувати).

13. За Македонію співали якісь юні гаражні аматори. І знову – білі, гламурні штанці у роковій пісні. Не розумію.

14. Румунія. Чесно признаюсь, пісню я майже не слухав, бо одразу звернув увагу на одну танцівницю – шатенку у зеленій сукні, яка дуже хитро, чарівно посміхалась – і потім слідкував лише за нею. Прекрасна фігура, граціозні, пластичні рухи… Щось таке живе в ній було… м-м-м… А? Пісня? Ну, щось там було – неважливо…

15. Фінляндія, від якої вже звикли чекати чогось цікавенького, рокового, несподівано розчарувала… Невиразний колектив невиразного хіпхопово-танцювального стилю… Не осоромились – і то добре…
Цікаво співала лише одна дівчинка з гурту.

16. Португальський ансамбль співав якісно і нудно – си-со, туа… туа, туа… Якась бразильська колискова… Мені зовсім не сподобалось, але спеціалісти казали, що добре. Ну, нехай…

17. Товстушка з Мальти (що вже втретє брала участь у Євробаченні) вразила голосом. Такий чистий, впевнений, сріблястий, дзвінкий голос – просто чудо… як струмочок… Таке враження, що співачка не видобуває звук з себе, а навпаки – стримує його самостійну енергію, керуючи голосовими зв”язками. Якби вона була більш молодшою, стрункою і симпатичною, то стала би зіркою (але тоді, напевно, не мала би такого голосу). А так – доводиться працювати секретарем.

18. Боснія і Герцеговина. Не одразу я розсмакував їх виступ, але після кількох прослуховувань оцінив. Дуже стильно, впевнено. У соліста цікавий, різнобарвний голос, яким він дуже добре користувався.
Такий… стриманий, напружений виступ, революційної спрямованості…
Ну, що ж… Достойне завершення першого півфіналу.

продовження

6 КОМЕНТАРІ

  1. Монтенегро… або у перекладі українською – Чорногорія.

    Турція… або у перекладі українською – Туреччина.

    Ну, це я так… 🙂

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Впишіть своє ім'я