Залізна хватка (Железная хватка / True Grit) 2010

1229

Залізна хватка (Железная хватка / True Grit) 2010, США
Брати Коени залізною хваткою тримають глядачів, змушуючи дивитись всі свої фільми. Зараз вони задовільнили моє бажання подивитись хороший вестерн.
Переглядаючи відгуки на це кіно в Інтернеті, натрапив на відзив, де один рецензент радить не дивитись цей фільм. Мовляв, для нього це кіно занадто нудне і невідомо для кого відзняте. Знаєте, я б сильно шкодував, якби фільм не подивився.

“Залізна хватка” і для мене не стала шедевром, бо в ній присутня фінальна частина, яка дещо зіпсувала все враження від стрічки загалом. Але, очевидно, книжка, за якою велися зйомки, саме так направила сюжет, і важко щось кардинально змінити у сценарії.
Тому варто було зосередитись на основній фабулі розповіді, а на фінал просто махнути рукою, що Коени і зробили.

Невідомо який рік, невідомо яке місце на Дикому Заході. 14-річна дівчинка йде по слідах вбивці свого батька. Вона має твердий непоступливий характер, надзвичайний талант торгуватися і револьвер. Вона винаймає нехлюйського вигляду маршала-п’яничку, щоб він їй допоміг спіймати злочинця і помститись. Несподіваним супутником стає ще й техаський рейнджер, який шукає ту ж особу за злочини у Техасі.
Нехитрий сюжет прикрашений чудовими діалогами та локальними самодостатніми епізодами.
Сцена, коли дівчинка торгується зі скупником бавовни, мене одразу підкупила своєю фантасмагоричністю. Досить довга ділова розмова, яка багатьох навчить трохи торгуватись, та ще й у пригодницькому вестерні, та ще й з вуст юної дівчинки – я такого зовсім не очікував. Завжди заздрив такому вмінню і бажанню торгуватись.

Репутацію вестерна підтримують кілька епізодів із сочними перестрілками. І сподобалось, що не було дурнуватої політкоректності: негр прислужував, як і було в ті часи, а до індіанців відносились зневажливо, як і було в ті часи.

Актори зіграли відмінно. Навіть когось виділити неможливо. Фільм зроблений так, що розповідь ллється одним потужним потоком, і завжди цікаво. Є динамічні епізоди, а є моменти, коли можна перепочити і обдумати побачене.

Якби не деякі огріхи у сценарії, коли не дуже добре опрацювали книжку і коли домалювали недоречний комп’ютерний сніг, то фільм “Залізна хватка” від enter.lviv.ua отримав би 9, але 8.5 з 10 – теж хороша оцінка.

2 КОМЕНТАРІ

  1. Люблю фільми братів Коенів. Недавно подивився цей фільм, мені сподобався і взагалі я люблю вестерни. Єдине що, розділяю думку з Ухом – кінцівка підкачала.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Впишіть своє ім'я