Заварка проти водоспаду

676

Часто відкриття стає наслідком випадкового спостереження. Калебаса і чай мате призвели до того, що вчені занепокоїлись явищем, коли невеликі частинки речовини підіймаються водоспадами нагору.

Заварюючи чай, фізики виявили, що рештки заварки опинились у чайничку, з якого наливали воду. Таким чином, можна вважати, що, наприклад, сміття чи шкідливі хімічні речовини можуть розповсюджуватись водними потоками не лише за течією, а й долаючи водоспади проти руху води.

Натхненні таким побутово-агрономічним спостереженням, вчені поставили дослід з каналом довжиною 62 міліметри та радіусом 20 міліметрів, який закінчувався над резервуаром води, до якого був сантиметр висоти. Виявилось, що достатньо малі частинки речовини піднімаються з резервуару водоспадиком, а потім рухаються каналом проти течії.

Вчені ще не зовсім розібралися з механізмом цього ефекту і шукають теоретичний опис спостереженого явища. За розрахунками фізиків, частинки можуть рухатись завдяки турбулентним вихорам на крях водоспаду, як приблизно діють вихори при горизонтальних потоках (це явище описано раніше).

А від себе додам – зважайте на чистоту того місця, де ви вирішили відлити.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Впишіть своє ім'я