Похований заживо

1348

Хочете, не хочете, але доведеться вам почитати ще кілька відгуків про трилери та фільми жахів.

Похований заживо (Погребенный заживо, Buried)

Коли фільм почався з того, що чоловік приходить до тями, похованим у гробу, я іронічно пожартував, що півтори години все так і буде показуватись – у гробу. Ну, як ви здогадались, так все і сталося. Хто ж міг подумати… А яка економія на артистах та декораціях!

Читаю зараз відгуки на “кинопоиске.ру” про цей фільм – здається, що я дивився зовсім інше кіно. Критики побачили там ледь не кращий фільм минулого року. Таку хворобливу реакцію можу списати лише на те, що у фільмі дотично критикують американську (капіталістичну) систему (ну і про Ірак згадали), коли людина – ніщо, порівняно з грошима та корпоративними інтересами. В СРСР така стрічка обов’язково отримала би якусь премію “За кращий закордонний фільм”, який вніс величезний вклад у справу… і т.д. і т.п.


Я ж побачив непереконливу драматичну побрехеньку, дізнався як не можна себе вести у подібних ситуаціях, спостерігав ідіотські нагнітання емоцій, вичавлювання сліз, ну і цілу купу штампів, як водиться.
Як на мене, то драматичну ситуацію при похованні живим у гробу краще передала Ума Турман в кіно “Вбити Білла”. Там хоч сам фільм був такий собі коміксоподібний і не претендував на достовірність. А у “Похованому заживо” просто наскладали нісенітниць до купи, притрусили іракською тематикою – і оп, піндософоби та серіалофіли в захопленні виставляють оцінки 10 з 10.

Отже, бідний чолов’яга (американець-водій в Іраку) прокидається в темноті, але, виявилось, хтось дуже турботливий вставив йому в руки запальничку ще до того, як гроб засипали піском. Це допомогло глядачам хоч трохи бути в курсі подій, інакше половину фільму довелося би тільки слухати, що відбувається в темряві. Цей аргумент переважив непорозуміння, викликане наявністю якоїсь шматки на роті (для кляпу вона виглядала сміховинно) і зв’язаними руками пацієнта. Для чого було обмежувати його рухливість і одночасно підкладати усілякі гостинці? Терористи-гробарі виявились щедрими сантаклаусами і підкинули в гроб мішок з подарунками. Після запальнички у хід пішли ліхтарик, ніж, олівець, неонові світильники, фляжка з алкоголем, мобіла і бензопила “Дружба”. Ну, про бензопилу я, припустимо,  прогнав. Хоча на фоні інших речей вона не здається  такою вже гротескною.

На радість Задорнову в гроб поклали ну зовсім тупого американця. Замість економити кисень і розтягнути фільм на кілька серій, він почав бавитись запальничкою (і навіть ледь не підпалив свій гроб), вертітись на всі боки, верещати, битись в істериці і рубати собі пальці. Потім він трохи забув панікувати і почав дзвонити – то мамусі, то подрузі, то на роботу, то у ФБР, то терористам. Балакучий тип, виявився. Кіношникам пофартило.
За моїми підрахунками, вже десь за півгодини з початку фільму (якщо великосердно припустити, що дядько прийшов до тями одразу після поховання), кисню в гробу вже би не залишалось для свідомого існування.

Ремарка.
Що радять спеціалісти робити у подібних ситуаціях? У рубриці “Це може статись з кожним” кажуть, що, по-перше, треба економити кисень – не запалювати нічого, не кричати і не панікувати. Потім потрібно якось зсунути кришку (а вона під вагою землі мала би зламатись взагалі), розсовувати землю по гробу і, вдягнувши на голову сорочку, щоб не задихнутись від землі, вибиратись на поверхню.

Наш герой не читає enter.lviv.ua і тому не знав таких елементарних речей. А над ним був лише метр піску. І навіть зламана кришка не змусила того довбня намагатись вилізти на поверхню. Довелося йому смішно плавати на піску до самого верху гроба, наче тріска на воді.

Мені дорікнуть, що в таких фільмах важлива суть, що потрібно проникнутись ідеєю і уявити себе на місці героя. Так, любі мої, це мене і смішить… і дратує одночасно, не даючи змоги оцінити позитивні сторони стрічки. Бо сама ситуація безглузда, нелогічна і неправдоподібна, і на місці героя я б себе вів абсолютно інакше.

Тому, моя оцінка 4- з 10. Четвірка за оригінальність і певний життєвий повчальний момент в сюжеті. Додатковий мінус за змію.

3 КОМЕНТАРІ

  1. А за останні кілька років було щось достойне із жахів? Щось, що дивитися було б цікаво і моторошно. І так щоб не бридко (через безглузде криваве місиво, наприклад), і без непролазної тупості, на яку треба закривати очі, щоб хоч якось додивитися. Щоб чіпляло.
    Вже давно не мав нагоди глядіти чогось такого. А ще й тебе почитаєш, хоч хорони живцем цілий жанр.

  2. Зверніть увагу! – реклама Гугла не показується на цій сторінці!
    Невже слова “Ірак” чи “терорист” викликають в Гугла таке несприйняття і підозри?
    От цікаво… Треба буде поекспериментувати.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Впишіть своє ім'я