Відпочинок в Берегове, Закарпаття

9787

З метою відпочивання та озерокупання здійснив недавно дружній сімейний набіг на помістя Rio (нашого давнього друга, хто знає і пам’ятає) в містечку Берегове (Берегово, Берегсас), Закарпатської області. Відпочинок в Берегове (Закарпаття) видався трохи перекошеним в сторону алкоголебухання, але і на озері побувати два рази все ж вдалося – погода таки дозволила.

Берегове знаходиться за 5 км від кордону з Угорщиною, і угорців в місті, треба сказати, дуже багато. Написи на табличках, оголошеннях, вивісках переважно містять угорський варіант (а нерідко він єдиний). Розмови на вулицях – аналогічно: на десять мадярських слів чуєш 1-2 українською і 1-2 російською.
Нас з дружиною місцеві продавці на ринку приймали за своїх і звертались виключно угорською, але потім одразу ввічливо переходили на українську.

Відпочинок в Берегове, Закарпаття

Місцева берегівська порода дівчат відзначається високими, прямими, рівними ногами та добре окресленою округлою дупкою. Я дійсно стільки ладних ніг і попок не бачив ще ніде. І одягаються дівчата якось просто, гарно, світло… Щоправда, коли починається дощ та стає прохолодно (менше 20 градусів), всі одразу стають подібними на жителів інших міст України, але взимку – загорнутими у светри і куртки…

Промисловий ринок “Імідж” та продуктовий базар в Берегове (Берегсас) знаходяться поруч, у центрі містечка, і мають одну незвичну особливість – продавці розбігаються вже о 14.00. Звикнути до такої дивини було важко, адже лягаючи спати о п’ятій ранку потім доводилось неабияк силувати себе до підйому, щоб встигнути щось купити. А вибір товарів там дуже цікавий (після наших турецько-китайських базарів), та й ціни низькі.

До озера біля села Дийда треба було їхати хвилин п’ять з міста. Місцеве населення відлучили від безплатного користування ним, але усього за 20 грн в день з людини можна отримати цілий набір зручностей та послуг. Територія пляжів та власне вода – чистенькі. Вздовж берега тягнуться кілька рядів шезлонгів та навісів, стоять біотуалети, у воді – понтони. Діти можуть погратись на майданчиках з качельками та будиночками, пострибати на надувних гірках. Ще були гірки, щоб з’їжджати у воду. Найбільший, якщо не помиляюсь – восьмиметрової висоти.
Поруч – палатки з піцею та пивом, лотки з морозивом та солодкою ватою, а також ресторанчик з більш широкою гастрономічною програмою.

Озеро біля села Дийда, пляж Бумеранг - Відпочинок в Берегове, Закарпаття

Кухня Закарпаття, крім використання паприки, відзначається такими стравами, як гурка та лангуш, які довелося мені скуштувати.
Гурка – то певного роду кров’янка, але дуже мало крові (чи м’яса, навіть не знаю) і багато рису. А лангуш – то дріжджовий пляцок, помазаний сметаною, з часничком… і трохи натертого сиру.
Смачно.

Взагалі-то на відпочинок в Берегове приїздять переважно, щоб підлікуватися у басейні з термальними водами (кремнієво-азото-вуглекисло-хлоридно-натрієва вода високої мінералізації для лікування серцевих та шкірних захворювань).
Але ми і так провели досить хороший курс терапії, лікуючись від комп’ютерної залежності.

А це, кому потрібно, карта з Гугла. На карті можна і з космосу зиркнути на Берегове, а можна подивитись і на схему доїзду.
Озеро біля села Дийда і пляж Бумеранг – трохи на північний захід.

13 КОМЕНТАРІ

  1. В останній раз, п’ять років тому, коли я був у закарпатті, до російских слів там ставилися дуже упереджено. Нрави змінюються з часом?

  2. В чому виражалась упередженість?
    Не знаю, не помітив… Якщо бачили, що ми не розуміємо угорської, то спокійно переходили на російську чи українську. Жодних натяків на щось неадекватне.

  3. Був у Берегово майже що проїздом на початку травня.
    Стосовно дівчат, скажу що автор правий) Не зважаючи на присутність під боком дружини – не міг не звернути увагу на цю окрасу міста)))
    Стосовно мови – то, відверто кажучи незвично було бачити надписи майже всюди на Угорській, таке враження що потрапив за кордон.
    А ще приваблива і грудаста дівчинка у ресторанчику (чи що це таке було) біднятко, вся аж напружилася, коли намагалася відповісти Українською мовою на моє запитання))) Правда врешті це їй вдалося))

    Стосовно самог омістечка – прогулялися буквально кілька сотень метрів, враження залишилося що це чисте, охайне і майже європейське містечко.
    Якщо буде можливість ще раз туди заїхати – обов’язково заїду.

  4. Ну коли ми зайшли до одного магазину у м.Мукачево, нашу російську мову демонстративно відмовлялись розуміти продавці. Хоча, звісно, може це поодинокі випадки.
    P.S. Чомусь не робить підписка на коментарі. Я підписався, коментарі з’явилися, а листа на пошту я не отримав.

  5. Byhgalter – ну…. не знаю, вигадки… Я сам із Мукачево, 30% розмовляють російською, нормально ставляться до російської, скажіть назву магазину, і де він знаходиться, піду перевірю чи це справді так 🙂

  6. Дуже цікава інформація)) Цікава для мене як берегівчанки))щодо російської.В Берегові більшість жителів – угорці, а їм легше вивчити російську( чому саме її не знаю).В нас туристів люблять, на якій би мові вони не розмовляли))) Запрошую всіх до Берегова, якщо потрібно допоможу з проживанням, пригощу домашнім вином. Пишіть на martika05@rambler.ru

  7. Організовую відпочинок в курортному м.Берегово,пропоную комфортне житло подобово,(3-х кімнатну квартиру,або 3-х кімнатний будинок).А також екскурсії по Закарпаттю,винні тури,риболовлю,та багато іншого)
    №(095)137-40-88

  8. А ось ми з чоловіком довго планували відпустку,і в останній момент поїхали в Берегово.Було дуже навіть добре за помірні ціни дістали максимум комфорту.Ось номер господарів 0669923405..Тихо,чисто,загалом всі умови та ще й вина 3 флакони в подарунок дістали)))

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Впишіть своє ім'я