Євробачення 2009 (підсумки)

895

Докладну табличку з результатами голосування після фіналу (який я вже описав) дивіться тут.
А мої рефлексії на результати голосувань, журі та навколоконкурсні скандали – нижче.

Перше місце, як ви знаєте, з рекордними 387-а голосами зайняв Alexander Rybak з Норвегії. Питань нема.
Ісландія на другому місці. Підтримую Йоханну.
Третє місце в Азербайджану. І я хоч млію від дівчинки-пупсіка, але не чекав такої високої оцінки. Хоч-не-хоч, а мимохіть прислухаєшся до тих, хто зараз роздмухує в інеті чутки про те, що між Білоруссю та Литвою курсували бригади голосувальників, проплачених за Азербайджан (а що, цілком реально).
Туреччина четверта (це стеля для них).
Британія несподівано на п”ятому місці. Це сенсація для “попсового” конкурсу… А ще ж зовсім недавно друге місце було у “зібен-зібен”…
Естонія на шостому, але я б пересунув їх на третє.
Нульова Греція сьома (таки Кіркоров зробив свою дурну справу), обійшовши навіть Каас.
Франція восьма (теж мені дивно, як і у випадку з Британією).
Боснія і Герцеговина дев”ята – підтримую, але хотілося б вище їх поставити.
Вірменія – десята (треба ж таке…)
Росія – одинадцята. Росіяни вважають це провалом. Насправді, з  таким співом і, особливо, постановкою, отримане одинадцяте місце – це гучний успіх і посмішка фортуни на все лице. Навіть сімнадцяте місце, яке їм поблажливо спрезентували журі країн, видається величезним авансом. Традиційно багато очок дали Росії лише Вірменія та Естонія (Естонія, Естонія… ну, ви в курсі на рахунок бригад голосувальників… Для маленьких країн потрібно ввести іншу систему голосування). Україна дала 8 балів і я зрадів, що нарешті наші співвітчизники скинули з себе той секонд хенд від “старшого брата”. Але потім виявилось, що таки голосування глядачів дало традиційні 12 балів, і загальна оцінка впала лише завдяки нулю від журі. Соромно…
Ну, і нарешті – Україна. Дванадцяте місце на такому досить різноманітному, насиченому непоганими виступами, конкурсі – цілком достойне. А що ви хотіли від Лободи? Вона зробила, що могла. І ми повинні її підтримати.
Шуміти потрібно було, коли ще тільки вирішувалось, хто стане нашим представником. У зв”язку з цим є питання до нашого журі.
По-перше, я не зрозумів, яка ситуація була з Приходько? За що її зняли?.. Ні, те, що з Приходько ми могли б навіть не пройти у фінал – це я усвідомлюю. Хотілося б все ж вияснити принцип. Якщо в нас її виключили за пісню, що вже була в ротації, як цю пісню могли взяти на конкурс інші? Чому не подали скаргу?
Якщо це всього-навсього була відмазка, то як чинився тиск на журі, якщо їм довелося так захищатися? Розкажіть.
Видно, що після України такого тиску не витримало журі Росії. Тепер росіяни піднімають питання, не тільки про підозрілий хід голосування за свого представника на Євробаченні, а й яким чином українка опинилась в претендентах. Ну, шановні, тепер кулаками вже махати нічого… Якби Приходько виграла, то ви б її на руках носили, закривши очі на всі ці свої питання… (цікаво було написано на сайті російського конкурсу – “Приходько возглавила список второй десятки” 🙂 – ну, не можуть вони без цього)

Бригади голосувальників напевно не єдиний варіант маніпуляцій при підрахунку голосів. Дивним чином Україна та Азербайджан обмінялися десятками. Але це напевно лише мені підозріло (коли це ми їм стільки давали? і за що раптом стільки нам?)..  Ще одну десятку ми отримали від Польщі.
І цьогоріч втратили традиційного донора дванадцяток з Португалії, від заробітчан (ось що значить, втрутилось журі).

Одразу після завершення конкурсу розгорівся скандал щодо оцінки, яку виставили ми Росії. Перший віце-президент УНТК Недзельський публічно заявив про махінації та просив пояснити, яким чином після 0 балів від журі вийшла цифра 8 у підсумку. На що отримав відповідь про те, що кінцевий результат отримується не простим додаванням голосів, а спочатку голоси додаються, а тоді ще раз дивляться у таблицю і знову розподіляють очки по зайнятому місцю.
Тобто – вдумайтесь! – співголова нашого журі не потрудився навіть розібратись з механізмом нарахування очок у конкурсі… При цьому, одразу кричить на всю Європу про підтасовки… І не просто когось звинувачує, а ще й дорікає Росії, що вона поставила нам два бали – от, мовляв, як по-сусідськи, по-партнерськи…. Це жах – співголова журі конкурсу підбурює до голосування за географічно-політичним принципом, коли саме з цим зараз на Євробаченні як ніколи намагаються боротись…
Ще можна згадати про традиційні щорічні завивання про те, що в нас Євробачення незаконно транслюють російські канали. Чого вити і битись в істериці, нагнітаючи атмосферу ненависті? Якщо є порушення – спокійно подаєте в суд (чи ще куди) і вирішуєте. Чи більше жодним чином вашу роботу не можна помітити?

Ще одне питання до нашого журі. Скільки можна відбирати на конкурс за принципом “суб”єктивної відповідності рівню конкурсу”? Тобто, наше журі голосує не за тих, хто подобається, а за тих, хто на їх думку має більше шансів виграти. Абсурд і маразм. І вони самі не стидаються про це говорити.

І ще одна ложка дьогтю на закуску – від Насті Приходько:

Почему Россия поставила Украине всего два балла? Не знаю, для меня это мало удивительно. На самом деле больше удивило другое: почему Украина дала всего 8 баллов мне? Я пела на украинском языке, пусть и за Россию. Знаете, мне действительно очень обидно, я не ожидала такого от своей страны, от Украины. Ведь на Украине у меня было столько проблем, но я все-таки приехала в Москву на “Евровидение”. И когда Украина поставила 8 баллов мне, человеку, который поет от Украины за Россию, который пытается, чтобы эти страны были едины.

Наверное, теперь я точно поменяю свои взгляды, потому что Украина, моя родина, доказала: ее не интересуют свои артисты. Украина не вытягивает своих, а давит и только давит их. А ведь нужно делать наоборот – хоть как-то поддерживать своих. Поэтому теперь я действительно буду считать, что Россия – это моя родина, моя страна. И если от меня это будет зависеть, я постараюсь сделать все возможное, чтобы в дальнейшем Россия всегда была только первая».

Прапор в руки і барабан на шию! Зрадити свою батьківщину лише через присуджене нами третє місце на пісенному конкурсі (не перше, нагадаю – лише через журі) можна лише під впливом сильнодіючої дурі – пихатості, самозакоханості, безпринципності і… Філіпа Кіркорова.  🙂

(на диво, обійшовся без матюків)

1 коментар

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Впишіть своє ім'я