Рабів до раю не пускають?

8278

Часто потрапляє на очі фраза “Рабів до раю не пускають”, завдяки, зокрема, однойменному громадському формуванню.
Ця фраза мене трохи заінтригувала своєю антихристиянською тезою, бо хто ж потрапляє до раю, як не раби (божі)?
Звідки пішла ця фраза і що означає?
Виявляється, вираз “Рабів до раю не пускають” приписують Івану Сірку – кошовому отаману Запорізької Січі, а, головне – характернику, себто, чаклуну, віщуну. Ну, а таких, як відомо, навіть попи не ховали. Про який там рай взагалі може йти мова?
Отак і живем, поєднуючи непоєднуване.

6 КОМЕНТАРІ

  1. не всі раби Божі. Є ще й воїни, і у них інший шлях. Сірко говорив про воїнів (воїн не може бути рабом)

  2. У кожного індивіда своя реальність і своє уявлення про рай. Фраза “рабів до раю не пускають”, яка сказана Іваном Сірком, означає тільки те, що в рай Івана Сірка рабів не пускають. І все…
    Пан Strannick мабуть це мав на увазі, вказуючи на соціальний шар, до якого належав Іван. Оскільки загальновідомо, що у воїнів своє уявлення про рай. Тобто кожен з нас хоча б підсвідомо відчуває, що потрібно і чого не потрібно робити, щоб потім потрапити в ідеальне для себе місце.

  3. “Рабів до раю не пускають” – останній запис, який залишив на своїй сторінці вконтакті 19-річний Устим Голоднюк з міста Збаража Тернопільської області . Юнак загинув 20 лютого 2014 року внаслідок вогнепального поранення в голову.

    Він був одним із тих, кого доля обрала в Небесну сотню нашого майдану – у Небесні Сотні нової України. Джерело: https://nashformat.ua/products/rabiv-do-rayu-ne-puskayut-800844

    Ось стаття в якій людина розглянула твердження про Сірка:
    https://risu.ua/rabiv-do-rayu-ne-puskayut-plid-istorichnoyi-fikciyi-chi-majdannogo-bogoslovya_n111898

  4. Так, людині, яка живе у вірі, яку її пращурам нав’язали насильно (адже хрестили вогнем і мечем) неможливо зрозуміти ці слова. І Божі і усілякі інші раби. Та доброму Богу раби не потрібні. А злий – не вартий того, щоб бути йому вірніми. А християнський бог – то бог злий.
    Тож і для автора “статті” немає раю… бо він раб і божий і просто раб.

    • Чи вірно я розумію сказане: слова “Рабів до раю не пускають” взагалі не стосуються християнства та християн? Ну, в принципі, це можна допустити, бо поняття раю існує і в багатьох інших віруваннях. І я якраз натякав на суперечливість цієї фрази стосовно християнських понять.
      Але як тоді бути з припущенням, що їх сказав Сірко? І чому воно стало популярним під час Майдану? Це ж все йде мова саме про християн.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Впишіть своє ім'я