Моя боротьба за тишу з комп’ютерними вітряками

1155

Заміточка про те, як я боровся із шумом в комп’ютері.

шум в комп'ютеріБув час, коли найбільш шумними елементами комп’ютера були вінчестери (перші сігейтовські баракуди при включенні взагалі могли заглушити трактор), а також приводи флопіків. А процес друку на принтері змушував замовкнути навіть музи і гармати.
Потім вінчестери навчились тихо муркотіти, а флопіки переїхали в картонні музеї. Натомість, блоки живлення, процесори, відеокарти почали давати такого жару, що на них довелося встановлювати справжні вітряки для охолодження.

Те, що по квартирі постійно циркулює підігріте повітря, мене не дуже лякає (крім спекотних днів), але шум інколи починає відверто нервувати. Особливо весело стає, коли в якомусь підшипнику висихає масло, і вентилятор починає не просто гудіти, а завивати, як березневий кіт.
Якщо чистка пилососом і заливка маслом не допомагає, мимоволі лізеш в Інтернет у пошуках нового кулера – тихенького і недорогого (ага.. якраз…).

Отак, мій комп останнім часом вже не дуже реагував на стандартні чистки і корчив з себе реактивного літака. Мене це дістало – я вирішив дати бій комп’ютерним вітрякам.

По-перше, купив новий блок живлення з великим пропелером. Старий вже й так включався через раз, і в ньому щось постійно противно свистіло, залежно від того, що робилося з Віндовсом.
Я був здивований – свистіння зникло, але шум з системника практично зовсім не зменшився.

По-друге, з великими матюками взявся знімати кулер з процесора, щоб добре все прочистити. З матюками, бо всадити той кулер назад в материнку без купи матюків ще не вдавалося – тому почав лаятись заздалегідь.
На цьому етапі я досяг певного успіху (не в  матюках, а в боротьбі з шумом). Радіатор я вимочив у теплій воді, щоб змити весь пил, намастив свіженької термопасти – і ревіння реактивного літака припинилося.
Але залишилось досить голосне тріщання. Я знову здивувався, бо вважав, що в загальному шумі винуватий саме процесорний кулер.

По-третє, зупинив пальцем вентилятор на відеокарті (бюджетна атішка) – і ось вона, тиша… Нарешті… Третій етап мав зробити мене геройським Дон Кіхотом, що таки завалив вітряка. Але що робити? Не можна ж працювати, затиснувши пальцем вентилятор у комп’ютері. Тому я його просто відключив, а зверху насадив старий кулер з древнього Пентіума. Старий кулер був добрий тим, що мав місце куди лити масло, був більшеньким, і живлення хотів стандартне від блока живлення. А це значить, що замість жовтого дроту я йому підсунув червоний, чим суттєво зменшив напругу і, відповідно, частоту обертання і, відповідно, шум.
Перевірив температуру відеочіпа – все нормально.

Отак я переміг шум і зекономив на дорогій системі охолодження.

4 КОМЕНТАРІ

  1. В мене також були такі проблеми колись…Але купив ноутбук і все самособою відпало!!!В мого ноутбука навіть бонус є – підігрів рук (стає дуже актуальним взимку)))

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Впишіть своє ім'я