Післямова до Євро 2012

2924

Так вражаюче швидко летить час… Здається, тільки недавно ми постали перед фантастичним фактом, що в Україні буде проведено чемпіонат Європи з футболу, і доведеться провести неймовірну кількість роботи з його організації, а тут – бемць! – фінал вже позаду. Іспанці стали переможцями, як і передбачалося більшістю знавців футболу.
А що ж найбільше запам’яталося з Євро 2012?

Євро 2012 Іспанія чемпіонПереконаний, що рішення УЄФА провести чемпіонат 2012 року в Україні та Польщі було з політичним забарвленням. Україна потребувала більше можливостей показати себе проєвропейськи налаштованою країною, і вона отримала такий шанс. Співпраця з Польщею мала би відкрити очі українцям на те, що в сусідах є не тільки Росія.

На жаль, ні при Ющенку, ні, тим більше, при Януковичу ми не стали ближчими до поляків. Єврочемп просто проходив у двох окремих країнах, жодним чином не об’єднаних спільним духом і спільною працею.

Стадіон ЛьвівВеб-камери, розташовані на будівництві львівського стадіону, щодня нагадували про те, що ЧЄ це не жарт, і потрібно реально готуватись – шукати фінансування, домовлятися, контролювати, організовувати, а не просто звично дерибанити великі кошти. І хоч зовні стадіон вийшов подібним на об’єкт совкового типу, але зсередини тішить комфортом та красою. Хотілося б, щоб і після чемпіонату Європи він був задіяним і заробляв на своє утримання.

Найбільше, чого я боявся при проведенні футбольних матчів Євро 2012 у Львові – це орди п’яних іноземних фанатів-вболівальників у центрі міста, які смітять, обсикають під’їзди, громлять каварні і зачіпають місцеву публіку. Виявилось, що Львів здатен дуже гармонійно поглинути величезні маси гостей міста у святковій гостинній атмосфері. Пива було випито величезні кількості, але, якщо і були п’яні фанати, то вони жодним чином не проявляли агресивності. Я, особисто, дуже втішений часом, проведеним у центрі міста та у фан-зоні під час ігрових днів. Цьому не завадили навіть спека та вже традиційний нічний сморід лайна.

Українське телебачення вкотре показало себе з негативної сторони. Загальнонаціональний канал УТ-1, який охоплює найбільшу аудиторію глядачів (особливо, в сільській місцевості), виявилось, демонстрував лише половину матчів. Більше того – він не показував матчі саме за участю української збірної. Це ж яке треба мати вроджене жлобство, щоб продати комерційним каналам права на показ ігор за участю нашої збірної в чемпіонаті континенту, який проводиться в нашій країні (хоч самі ж могли на рекламі заробити). Ну й ті канали, що купили права, теж відзначилися жлобством, закриваючи ретрансляції своїх показів в інтернеті. Доводилось дивитись в онлайні російські, німецькі, іспанські канали.

Щодо українських коментаторів футбольних матчів я хочу сказати таке – зробіть нарешті кнопку “Вимкнути коментатора”! Як же дістав той нестримний потік тупого балаболення!

  • Невже так важко хоч іноді помовчати кілька секунд, щоб можна було почути гомін стадіону?
  • Невже важко слідкувати за тим, що робиться на полі в даний момент, а не розповідати біографії футболістів, наводити історичні довідки та статистичні дані?
  • Невже важко бути простим співбесідником, а не зарозумілим журналістом з “сентенціями”?
  • Невже важко емоційно та щиро реагувати на події, підігріваючи інтерес, а не мовити в стилі: “…а тим часом, поки я вам це розповідав, забили гол”, “…гра стала відверто нудною – видно, що команди дограють матч”?
  • Невже важко спілкуватися українською й поза ефірним часом, щоб не було русизмів, акценту та екань-бекань в намаганні перекласти речення з російської на українську?

Ще запам’ятались такі окремі моменти Євро 2012: чудовий початок і крах збірної Росії (з наступними скандалами і конфліктами з вболівальниками); крах Голландії; майстер-клас від Шевченка; злива з блискавками у Донецьку; скандування “Расія, Расія” на стадіонах в Донецьку та Харкові (де не грала збірна Росії) та негайна відповідь “Україна, Україна”; несподіваний програш Німеччини в півфіналі (шкода, що не було фіналу Іспанія-Німеччина), тупі політичні реклами від ПР, ОО, УВ (Королевська з УВ – це взагалі обридливо) в перервах матчів, ну і… прекрасна гра іспанців.

Нагадайте собі групи, розклад матчів та їх результати на Євро 2012

P.S.: ще прийшла на пам’ять показова сценка – прогулюючись у фан-зоні, переповненій вболівальниками, я запримітив одного немісцевого чолов’ягу літнього віку (у супроводі своєї сім’ї), який, ковтаючи сльози розчулення, промовляв тремтячим голосом: “Да это просто праздник для меня, это просто настоящий праздник…”

1 коментар

  1. “Ну й ті канали, що купили права, теж відзначилися жлобством, закриваючи ретрансляції своїх показів в інтернеті.”

    повністю погоджуюсь, зажралися..в онлайні неможливо було подивитись нормально=((

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Впишіть своє ім'я