Першокласні Люди Ікс, Обряд та норвезький детектив

1020

Люди Ікс: Перший клас (Люди Икс: Первый класс / X-Men: First Class) 2011
Люди-мутанти “Х” отримали історію, що розповідає про момент зародження організованих досліджень їх незвичних здібностей. Як і будь-який фільм, що має опиратись на якесь абсолютне зло в історії планети, “Перший клас” не обійшовся без спасительної теми фашизму. Саме тоді, за версією авторів, виникла ідея провокувати прояви надможливостей у людей “Ікс”, не дивлячись на будь-які перешкоди – ні матеріальні, ні моральні.

http://www.youtube.com/watch?v=vTvUYG4WLpU

Потім показується процес еволюції стосунків між Магнето і Ксав`єром та все те, що призвело до подій, які нам знайомі за попередніми фільмами про людей Ікс. Якщо вам подобались стрічки X-Men, то “Перший клас” теж піде за милу душу.
Кіно динамічне, цікаве, ефектне, з невеличким ностальгічним примітивізмом часів холодної війни, добре сплановане і реалізоване.
Від enter.lviv.ua ставлю “Першому класу” 8.5 з 10 за хороший, спецефектний фантастичний бойовик з супергероями.

Обряд (The Rite) 2011
Смерть матері вселила атеїстичну зневіру у маленького хлопчика. Хлопчик виріс і чомусь пішов вчитись на священника. Напевно, він був переконаний, що у світі існує лише дві професії: священнослужителя та патологоанатома, як в його батька. Отже, страждаючи від невідповідності своїх переконань та кар`єрного майбутнього, він несподівано отримує пропозицію повчитись екзорцизму у Ватикані. Чому б два місяці не пожити у Європі, дійсно?
Там він спілкується з отцем Лукасом, який на тих екзорцизмах не одну собаку з`їв. Отець Лукас водить студента на сеанси вигнання диявола з жителів Риму, але це не пробуджує в юнака віру у надприродні сили та в Бога зокрема. Тоді диявол вселяється у самого отця Лукаса і проявляє себе більш відкрито…
До цього моменту фільм сприймався більш-менш цікаво та інтригуюче. Але потім я запідозрив щось недобре і… заснув. Як виявилось, моя інтуїція чітко вказала, що фінал дивитись нема змісту. Вся зав`язка і всі сюжетні перипетії звелися до того, що диявол змусив хлопця повірити в нього, а хлопець “перехитрив” його, зробивши висновок, що віра в диявола підтверджує існування Бога. Сатана злякався такої потужної логіки і втік.
Викликає здивування, що оця навколорелігійна дурня супроводжується запевненнями, що фільм відзнятий за реальними подіями, а сам отець Лукас здійснив більше 2000 ритуалів вигнання диявола. Знаєте, кіно виглядає смішно після Екзорциста 1973 року і “Паранормальних явищ”. І якби не Ентоні Хопкінс та Рутгер Хауер (ну, як хочете – Гопкінс та Гауер), то ціна того фільму була б зовсім нульова.

Варг Веум 9 (Узы смерти / Varg Veum – Dødens drabanter) 2011
Норвезький детектив – як я зрозумів, із якоїсь серії, яка чимось об`єднана. Чим саме та серія поєднана, мені взнавати не цікаво, бо все вторинно і просто нудно. Нічого провального в фільмі нема, але таке враження, наче вдесяте слухаєш стару історію, лише з іншими іменами головних героїв, і у виконанні неквапливого розповідача.
Підлітка (актор, який його грав, страшно дратував мене своїм виглядом і грою) підозрюють у вбивстві своїх прийомних батьків, і поліція влаштовує полювання на нього. Звісно, все не так просто, і сюжет розвивається в міру нових вбивств і розкритих фактів. Не пройшло і половини фільму, як я вже вказав на вбивцю.
Абсолютну сірість фільму дуже вдало прикрашали казкові краєвиди Норвегії та автомобілі Тойота.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Впишіть своє ім'я